pakej1

Siapa Lagi Yang Mahu Menunaikan Umrah September – Disember 2019 ini ?

Kami ada TAWARAN MENARIK yang istimewa menanti anda 🙂 🙂 🙂

  • Pakej Umrah Safwah & Pakej Umrah Rotana.
  • Hotel di Makkah hanya 50m sahaja!
  • Hotel di Madinah pula (Hotel Rawda Al Aqiq) lebih kurang 150m sahaja!
  • Pakej ini mengunakan Penerbangan Saudi Airlines
  • 12 hari 10 malam seperti yang tertera pada pilihan jadual penerbangan

dan hampir setiap hari bermula September 2019. Apa tunggu lagi!

Syarikat Kami mempunyai lesen penuh:

  1. Inbound
  2. Outbound
  3. Ticketing
  4. Lesen Khas Umrah (LKU)

Juga Lesen dari Kementerian Kewangan dan Lesen Bumiputera.

Mempunyai kerjasama dengan Muassasah Alaaa Umrah Company untuk mengeluarkan visa umrah sendiri

Istimewanya lagi, pakej ini termasuk :

  1. 3x ziarah di Makkah, iaitu Jiranah, Hudaibiyah, daaaaaaan ke Kota Thoif
  2. Kursus Umrah di tempat yang telah di tetapkan, boleh lihat jadual di Web, Fb dan instagram
  3. Pembimbing yang berpengalaman dan berketerampilan
  4. Setiap jemaah akan mendapat 4 bag dan 5 liter air zam zam

Dan banyaaak lagi!!!

Anda boleh dapatkan maklumat lanjut di :-

Website Kami:

https://www.azzuhatravel.com

Facebook kami:

https://www.facebook.com/AzzuhaTravel/

Instagram Kami:

https://www.instagram.com/azzuhatravel/

Jangan lepaskan peluang ini!!

Jumpa anda dalam group umrah akan datang yeeaaa!!

Terima kasih

04

Pakej Umrah Ramadhan 2018/1439H


Mengerjakan umrah dalam bulan Ramadhan adalah impian umat Islam, selain daripada mengerjakan Haji. Ini kerana ganjaran kepada mereka yang mengerjakan umrah pada bulan Ramadhan adalah sangat besar sepertimana yang dijanjikan oleh Baginda Rasul melalui lisan.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Apabila datang bulan Ramadhan, laksanakanlah umrah kerana umrah pada bulan Ramadhan menyamai (pahala) ibadah haji.” (Sahih Bukhari, no. 1657, Sahih Muslim, no. 2201)

Kami di Az Zuha Group Travel & Tours Sdn Bhd sebagai pengendali umrah, bertanggungjawab untuk menyediakan pakej bagi memudahkan urusan mereka yang berkeinginan mengerjakan umrah pada bulan Ramadhan. Untuk itu kami tawarkan pakej “Umrah Ramadhan” dengan beberapa pilihan kategori.

Pakej Awal Ramadhan dan Tengah Ramadhan dengan harga bermula RM8,990 sahaja. Hotel penginapan yang dekat menjadi keutamaan kami demi memberi keselesaan kepada jemaah. Sementara itu, pakej Akhir Ramadhan yang kami tawarkan adalah bermula dengan harga RM12,500.

Bagi ketiga-tiga pakej ini (Awal, Tengah dan Akhir), hotel penginapan yang disediakan ialah di Royal Dar Eiman, Mekah (dalam Safwah Tower). Jarak yang sangat dekat, sudah tentu akan memudahkan para jemaah berulang alik ke masjid.

Sementara itu, pakej umrah Sebulan Ramadhan ditawarkan dengan harga RM10,900. Jarak hotel ialah 550 meter ke dataran Masjid Al Haram.

Umrah Ramadhan, ganjaran diburu, keampunan dirindu.

Berminat?

01

Pakej Umrah Mampu 2018


Dewasa ini, kita seringkali dikhabarkan dengan berita-berita penipuan umrah yang berlaku di Malaysia. Hal ini telah menimbulkan kebimbangan dan keraguan dalam masyarakat dan para jemaah yang berhasrat untuk menunaikan ibadah umrah.

Oleh itu, Kementerian Pelancongan telah menetapkan harga lantai bagi pakej umrah ialah RM4,900. Ini bermaksud sebarang pakej umrah yang menawarkan dengan harga yang lebih rendah adalah patut diragui. Kami di Az Zuha Group Travel & Tours Sdn Bhd memahami keinginan ramai jemaah untuk mengerjakan umrah namun mempunyai bajet yang rendah.

Untuk itu, kami tampilkan satu pakej istimewa yang dinamakan dengan “Umrah Mampu” , tagline Mampu adalah sebagai gambaran terhadap harga pakej yang sangat rendah dan boleh dimiliki oleh kebanyakan dari warga Malaysia.

Harga rendah ini ditawarkan sepanjang musim kecuali cuti sekolah, yang mana harga untuk cuti sekolah akan bermula dari RM5,990 untuk pakej Umrah Mampu ini.

Harga yang rendah ini meliputi semua keperluan jemaah, bermula dari tiket penerbangan, hotel penginapan, makanan serta beg hadiah yang akan diberi kepada setiap jemaah. Tidak ketinggalan juga, semua pakej umrah kami akan dilindungi dengan Takaful berkelompok.

Pakej ini adalah termasuk tiket penerbangan, visa umrah, hotel di Mekah dan Madinah, dua buah beg, buku panduan umrah dan 5 liter air zam-zam setiap orang. Az Zuha Group Travel & Tours Sdn Bhd adalah syarikat yang mempunyai Muassasahnya sendiri bagi membolehkan visa umrah diproses sendiri tanpa pihak ketiga.

Pakej “Umrah Mampu” yang pertama untuk rakyat Malaysia.

Berminat?

alsafwah01

Pakej Umrah Safwah 2018/2019


Antara perkara utama yang akan diminta oleh para jemaah umrah ialah hotel penginapan yang dekat dengan dua Masjid Suci. Ini bagi memudahkan urusan jemaah untuk berulang alik, khususnya jemaah yang berusia dan uzur. Namun, seringkali hotel yang diidamkan tidak tercapai dek harga-harga pakej yang ditawarkan sangat tinggi.

Menyedari perkara ini, kami di Az Zuha Group Travel & Tours Sdn Bhd tampil dengan satu pakej istimewa, yang kami namakan sebagai “Umrah Safwah”. Tagline Safwah ini kerana hotel penginapan di Mekah berada di dalam Safwah Tower, salah satu menara yang bergabung dengan Zam Zam Tower. Hotel yang berjarak dekat ini (50 meter) biasanya ditawarkan dengan harga yang tinggi. Namun kami tampilkan pakej istimewa ini dengan harga promosi yang sangat rendah bermula dari RM5,990 sahaja.

RM5,990 adalah harga untuk bilik berempat, ia sangat rendah berbanding dengan harga pasaran. Pakej ini kami tawarkan sepanjang musim kecuali cuti sekolah. Harga untuk cuti sekolah bermula dari RM6,990. Lebih menarik lagi, harga yang dipaparkan adalah termasuk lawatan ke Ta’if dan tiada bayaran tambahan akan dikenakan.

Kami tidak menjanjikan gunungan emas, tidak juga bulan dan bintang. Tetapi kami berusaha dan memberikan komitmen yang tinggi demi memenuhi dan mencapai keselesaan beribadah kepada jemaah.

Pakej ini adalah termasuk tiket penerbangan, visa umrah, hotel penginapan di Mekah dan Madinah, lawatan ke kota Ta’if, empat buah beg, buku panduan umrah dan 5 liter air zam-zam setiap orang. Az Zuha Group Travel & Tours Sdn Bhd adalah syarikat yang mempunyai Muassasahnya sendiri bagi membolehkan visa umrah diproses sendiri tanpa pihak ketiga.

Berminat?

lost_found

Berhati-hati menjaga barangan anda walau di Masjidil Haram


Artikel ini ditulis oleh Masnira Ramli, rakyat Malaysia yang tinggal di Makkah Al-Mukarramah.

Minggu ini ramai nya orang malaysia datang umrah. Mungkin sebab sedang cuti sekolah. Jadual saya pun penuh. Ramai guests minggu ni. MasyaAllah seronok sangat. Terima kasih sebab sudi bertemu saya.. ❤️

Lately banyak dengar kes orang kehilangan barang-barang beharga di Masjidil Haram. Ketika sedang solat pun boleh hilang. Saya pun pernah hilang macam-macam, antaranya kasut, stroller baby, wallet dan semua barang penting hilang masa tengah solat. Jadi berhati-hati lah ya. Bukannya nak bersangka buruk atau menceritakan aib di tanah haram. Tapi saya minta semua jangan pandang ringan. Di sini pun hatta dalam masjid ada banyak kes kecurian.

Paling ngeri, masa saya dan suami sedang tawaf dulu, saya nampak ada satu tangan cuba mencelah masuk dalam poket jubah suami nak ambil wallet dalam tu. Saya pukul tangan tu kuat-kuat dan toleh, manusia tersebut terus lari. Tengah tawaf tuuuu, dekat depan Kaabah! Berani betul mereka tak takut dosa ke.

Kemudian, sabahat saya pernah sedang solat handbagnya tiba-tiba hilang! Handbag tau! Agak besar sizenya! Kemudian dia cari-cari rupanya ada ‘sindiket’ yang buat kerja macam ni. Kalau kat tempat solat perempuan hati-hati dengan orang-orang yang duduk atas kerusi. Dalam abaya dia ada banyak beg orang yang dicuri dan diletakkan di situ. Patut nampak kembong semacam je abaya nya! Aishh.

Kadang-kadang masa iktikaf pun kita tertidur di masjid, sedar-sedar barang penting semua hilang, jadi berhati-hatilah. Pakai beg sandang yang melekap di badan. Masa solat dan tidur tak perlu tanggalkan dari badan.

lost_found

Kalau anda kehilangan barng berharga di Masjidil Haram, boleh cuba cari barang2 anda di office ‘lost & found’ yang terletak di bahagian luar pintu bukit Marwah, tak jauh dari public toilet, tingkat atas sekali. Boleh juga guna drop pin ini: https://goo.gl/maps/Jb2nHxMR4RS2

Mana tau ada rezeki tiba-tiba ada jumpa di situ. Walaupun mungkin duitnya dah tidak ada, tapi barang-barang penting lain mungkin ada, insyaAllah.

risiko-umrah-diy

Umrah DIY Memang Murah Tapi Pertimbangkan 7 Risiko Ini Dulu


Artikel ini ditulis oleh Masnira Ramli, orang Malaysia yang tinggal di Makkah Al-Mukarramah.

risiko-umrah-diy

Sejak viral tentang umrah DIY, ada beberapa orang yang email dan PM saya untuk bertanyakan pendapat. Tidak kurang yang cuba merisik-risik jika saya boleh tolong bookingkan hotel dan pengangkutan.

Mahu berjimat katanya. Mahu kos lebih murah. Saya juga pernah bawa keluarga datang sendiri ke sini. Minta travel agent buatkan visa sahaja. Bukan tak boleh atau saya tidak menyokong usaha anda tetapi ada beberapa perkara yang perlu difikirkan dengan lebih mendalam.

Pendapat peribadi saya:

1. Perlu kajian lengkap

Datang umrah bukan macam holiday ke tempat lain. Kita bebas untuk explore ke mana yang kita suka. Umrah ini adalah perjalanan ibadah. Lagi banyak masa yang anda habiskan untuk beribadat, lebih baik. Lebih puas dan lebih berbaloi. Kalau datang sendiri, nak kena kaji peta, tercari-cari hotel, tempat makan. Nak jimat punya pasal hotel pun jauh. Saya rasa banyak rugi masanya di situ.

2. Masalah komunikasi

Kalau pandai berbahasa arab is a bonus. tapi masih perlu tahu secara terperinci akan lokasi . contohnya lokasi hotel, kos yang biasa dikenakan.. bagaimana nk keluar daripada airport kerana pemegang visa umrah akan keluar di terminal haji. boleh ambil teksi dari situ untuk ke makkah atau madinah. tapi kalau salah dapatkan teksi boleh kena tipu!

3. Tiket kapal terbang

Tiket kapal terbang tak murah. Ikut musim juga. Kalau musim Ramadan harga akan lagi mahal. Nak murah kena tunggu AirAsia buat promosi lah.

4. Faktor keselamatan

Faktor keselamatan juga penting. Jangan pandang ringan. Lebih lagi untuk wanita. Perlu lebih berhati-hati. Kalau boleh jangan ambil teksi tanpa saudara lelaki atau pun suami anda. Agak bahaya. Budaya juga berlainan. Orang sini jarang sekali berurusan dengan wanita. Kita tak boleh over independent sangat. Bahaya.

5. Makanan

Makanan agak mahal di sini. Nak murah pun ada. Dapat roti Arab besar-besar tu. Memang kenyang. Kalau nasi agak mahal. Tapi portion besar.Boleh kongsi ramai-ramai.

6. Kos pengangkutan

Kalau pergi ziarah kos teksi semua agak mahal ya. Sebab lokasi ziarah semua agak jauh dari Masjidil Haram.

7. Bila ada kematian

Ni paling penting. Kalau melibatkan kematian agak rumit kalau datang sendirian. Kami pernah jumpa jenazah rakyat Malaysia yang tidak dikebumikan berbulan-bulan. Oleh itu jangan ambil ringan kalau bab perjalanan ibadah ini. Dah biasa buat backpackers trip ke tempat lain kalau boleh, jangan buat di mekah dan madinah.

Pendapat saya, untuk beribadat kita pastikan perjalanan lancar dan selamat. Baru tenang dan tidak terganggu ibadah. Untuk yang kurang berkemampuan saya kira-kira kos diy tak jauh beza dengan ambil pakej-pakej murah. Hotel pun sama jauh. Keselamatan lebih terjamin.

Makanan dan pengangkutan semua biasanya dah tersedia. Kita tinggal fikir untuk ibadah sahaja. Hal lain tak payah susah-susah nak fikir. Kalau datang diy banyak juga kos tersembunyi yang nak kena kira tu.

Jadi fikir-fikirkan lah semula ya. Dalam keadaan bagaimana kita datang sekali pun semua itu adalah usaha. Inshaallah. Doakan yang baik-baik dan dipermudahkan.

Selebihnya adalah tawakal. Cuma ‘jalan usaha’ itu kena betul dan tidak memudaratkan diri sendiri.

putera-sultan

Kini Visa Umrah Boleh Ditukar Menjadi Visa Pelancong


Mengikut laporan Saudi Gazette, visa umrah kini boleh ditukar menjadi visa pelancong.

Presiden Suruhanjaya Pelancongan dan Warisan Kebangsaan Arab Saudi (SCTH), Putera Sultan bin Salman melancarkan Program Pasca Umrah pada Ahad lepas sebagai satu inisiatif yang membolehkan jemaah umrah untuk menukar visa mereka menjadi visa pelancong.

putera-sultan

Ia merupakan saluran utama inisiatif “The Kingdom is Muslims’ Destination” yang dicadangkan oleh suruhanjaya tersebut beberapa tahun lalu.

Dalam satu kenyataan media selepas majlis pelancaran di Riyadh, Putera Sultan berkata program itu bertujuan memberi peluang kepada jemaah umrah untuk melihat mercu tanda negara, tapak bersejarah Islam, destinasi pelancongan yang menarik dan pusat-pusat membeli-belah.

Jemaah umrah juga berpeluang untuk melakukan lawatan kebudayaan, perubatan, pendidikan, pemasaran, pameran atau menghadiri persidangan setelah selesai melakukan ibadah umrah, katanya.

Pemegang visa perniagaan dan warganegara GCC juga berpeluang menyertai Program Pasca Umrah.

Artikel: TheVocket

nazri-utusan

Harga minimum umrah RM4,900


KUALA LUMPUR 28 Ogos – Majlis Kawal Selia Umrah yang ditubuhkan berkuat kuasa serta-merta untuk memantau pengendalian pakej-pakej umrah di negara ini, menetapkan harga minimum atau penunjuk aras bagi setiap pakej umrah adalah RM4,900.

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, sebarang harga pakej umrah yang ditawarkan di bawah RM4,900 boleh dianggap sebagai satu bentuk penipuan daripada individu atau agensi pelancongan.

“Ada (agensi pelancongan) yang menawarkan harga pakej umrah RM5,000 dan RM5,500, tetapi harga minimum ialah RM4,900. Jika ada yang menawarkan RM3,000, itu merupakan satu penipuan.

“Ini kerana purata harga yang ditetapkan atau harga penunjuk aras bagi pakej umrah ialah RM4,900 yang meliputi pakej umrah standard selama 12 hari dan 10 malam. Jadi, jika kurang daripada harga tersebut adalah menipu,” katanya dalam sidang akhbar selepas melancarkan Pusat Kesihatan Spectrum of Life di sini hari ini.

Mengulas mengenai penubuhan Majlis Kawal Selia Umrah, Mohamed Nazri berkata, kerajaan menubuhkan majlis tersebut bagi memantau penipuan serta pengendalian pakej umrah dengan lebih sistematik dan berkesan di negara ini.

“Majlis tersebut berperanan mengawal selia segala hal berkaitan pengendalian pakej umrah serta bertindak sebagai pusat sehenti serta menjadi saluran penyelesaian aduan yang berkaitan dengannya.

“Mereka akan berfungsi untuk menerima sebarang aduan serta pertanyaan mengenai pakej umrah yang akan disalurkan kepada ahli-ahli majlis yang bertanggungjawab untuk tindakan lanjut,” katanya

Mohamed Nazri menjelaskan, majlis berkenaan yang dipengerusikan Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan turut disertai 13 agensi kerajaan serta pelancongan antaranya Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (Jawhar), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Kementerian Luar, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Kementerian Pengangkutan serta Lembaga Tabung Haji.

Beliau berkata, Jawhar akan diberi kuasa oleh kementerian untuk memantau serta mengambil tindakan terhadap sebarang perkara yang berkaitan pakej umrah.

“Ini bererti Jawhar akan membantu kementerian menjalankan pemantauan dan penguatkuasaan. Jadi, agensi pelancongan dan pengembaraan yang terlibat dengan penipuan pakej umrah boleh dikenakan tindakan seperti denda atau pembatalan lesen.

“Kita turut mengkaji penetapan mengenakan hukuman penjara terhadap individu serta syarikat pelancongan yang didapati bersalah,” jelasnya.

Tambah beliau, isu pertindihan tugas dan bidang kuasa dalam kalangan agensi kerajaan juga tidak akan berlaku kerana peranan dan tanggungjawab tertakluk kepada punca kuasa agensi masing-masing.

Artikel: Utusan Melayu (M) Bhd

kingsalman

Tragedi Masjid Al-Haram dan perintah Raja Salman


binladenBaru-baru ini berlakunya sebuah tragedi di Masjid Al-Haram, Makkah Al-Mukarramah iaitu angin ribut yang kuat telah menumbangkan sebuah kren yang berada di sebelah tempat Sa’ie. Kren tersebut telah jatuh ke atas bangunan Sa’ie dan beberapa bahagian kren telah terjatuh di tempat lapang antara Mataf dan bangunan masjid hingga mengorbankan banyak nyawa, ada yang cedera dan ada yang mengalami kecacatan kekal.

Sehubungan kejadian tersebut, maka operasi pembinaan di Masjid Al-Haram dihentikan serta merta. Syarikat pembinaan Bin Laden (pemilik kren dan projek) digantung dari semua projek yang sedang berjalan, dinilai semula bagi projek-projek sedang berjalan yang lain serta dilarang menyertai projek akan datang di Saudi sehingga semua siasatan lengkap dan hukuman telah lengkap kemudian barulah disemak semula kelayakan syarikat ini untuk turut membida projek akan datang. Ini kerana menurut siasatan awal, kren yang tumbang diletakkan di tempat yang salah dan posisi yang tidak selamat. Semua anggota projek yang terbabit dilarang dari tinggalkan Arab Saudi sehingga semua siasatan tamat.

Raja Salman dan Kerajaan Arab Saudi telah mengumumkan:

1. Bayaran pampasan Riyal 1 juta (RM 1.14 juta) bagi waris si mati.
2. Bayaran pampasan Riyal 1 juta (RM 1.14 juta) bagi setiap yang cedera yang sebabkan kecacatan kekal.
3. Bayaran pampasan riyal 500 ribu (RM573 ribu) bagi cedera yang lain.
4. Diberikan jemputan khas seramai 2 orang dari waris si mati untuk tunai Haji jemputan Diraja tahun 1437H.
5. Dibenarkan semua jemaah Haji yang cedera sehingga tidak mampu tunai Haji tahun ini dengan baik, untuk kembali menunaikan Haji tahun hadapan dengan pakej jemputan Diraja.
6. Dibenarkan beberapa ahli keluarga mangsa yang terlantar di hospital diberi visa khas untuk menunggu di Saudi dan diberi perhatian khas kepada mereka sehingga pulang.

Sumber: www.alriyadh.com/1082991

makkah-tragedy

segway

Fatwa: Hukum Tawaf Menggunakan Segway / Mini-Segway


Muqaddimah

Saya telah ditanya berkenaan dengan isu tawaf menggunakan sejenis alat moden yang dikenali dengan nama mini-segway ataupun hoverboard. Justeru, dalam Irsyad al-Fatwa kami kali ini akan membincangkan isu ini secara khusus.

Segway / Mini-Segway

Segway / Mini-segway adalah alat moden beroda dua yang digerakkan menggunakan kuasa bateri. Ianya telah direka oleh Dean Kamen dan alat ini telah dikeluarkan oleh syarikat Segway Inc.

Untuk menggunakannya, penunggang perlulah pandai mengimbangkan diri dan alat ini dilengkapi dengan sensor dan juga beberapa ciri yang lain. Alat ini mampu mencecah kelajuan sehingga 20.1 km/j. Kini ianya telah diinovasikan dan terdapat dalam keadaan yang lebih kecil dan ringkas dinamakan sebagai mini-segway. Sistem pergerakannya sama cuma ianya tidak mempunyai pemacu seperti Segway yang asal.

Hukum Menggunakan Alat Tersebut

Melihat kepada nas-nas yang Nabi SAW pernah tawaf dalam keadaan menunggang di atas unta, Ibn Abbas R.Anhuma meriwayatkan:
أنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم طَافَ فِي حَجَّةِ الْوَدَاعِ عَلَى بَعِيرٍ يَسْتَلِمُ الرُّكْنَ بِمِحْجَنٍ
Maksudnya: “Sesungguhnya Nabi SAW telah tawaf pada haji al-wada’ (haji perpisahan) di atas unta dan beristilam di rukun dengan tongkatnya”.
Riwayat Muslim (1272), Abu Daud (1877), Al-Nasa’i (173), Ibn Majah (2948)

Begitu juga dengan hadis Umm Salamah R.Anha yang berkata:
شَكَوْت إلَى رَسُولِ اللَّهِ – صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ – أَنِّي أَشْتَكِي، فَقَالَ: طُوفِي مِنْ وَرَاءِ النَّاسِ، وَأَنْتِ رَاكِبَةٌ
Maksudnya: Aku mengadu kepada Rasulullah SAW yang aku kurang sihat. Maka jawab Baginda SAW: “Tawaflah belakang orang ramai dan kamu sedang dalam menunggang.”
Riwayat al-Bukhari (1633), Muslim (1276)

Di dalam hadis Jabir R.A:
طَافَ النَّبِيُّ – صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ – عَلَى رَاحِلَتِهِ، بِالْبَيْتِ، وَبَيْنَ الصَّفَا وَالْمَرْوَةِ، لِيَرَاهُ النَّاسُ، وَلِيُشْرِفَ عَلَيْهِمْ، لِيَسْأَلُوهُ، فَإِنَّ النَّاسَ غَشُوهُ
Maksudnya: Nabi SAW telah tawaf di atas tunggangan di Ka’abah, sa’i di antara Safa dan Marwah, orang ramai melihatnya dan Baginda dapat menyelia untuk mereka bertanya kepada Baginda, maka sesungguhnya orang ramai mengerumuni Baginda.
Riwayat al-Nasa’i (2975)

Berdasarkan nas-nas, jelas menunjukkan kebolehan untuk melakukan tawaf dengan menggunakan kenderaan dan tunggangan (pada waktu itu), tetapi antara sebabnya ialah:

  • kerana untuk membimbing orang ramai.
  • kerana untuk orang ramai dapat mengikuti dan mempelajari.
  • kerana uzur atau sakit.

Justeru, hukum menggunakan alatan tersebut adalah harus.

Pendapat Ulama

Di dalam isu ini, terdapat tiga pendapat ulama’ yang utama membincangkannya:

Pendapat pertama: Sebahagian ulama’ seperti Al-Khiraqi mengatakan bahawa hukum tawaf menggunakan kenderaan atau di bawa tanpa uzur adalah tidak memadai. Ini juga merupakan satu pendapat dalam riwayat Ahmad dan alasannya kerana Nabi SAW bersabda:
الطَّوَافُ بِالْبَيْتِ صَلَاةٌ
Maksudnya: Melakukan tawaf di Ka’bah adalah solat.
Riwayat al-Nasa’i (2922)

Oleh kerana tawaf merupakan ibadah yang berkaitan dengan ka’bah maka tidak harus dilakukannya dengan menaiki kenderaan tanpa uzur seperti solat. [Al-Mughni. Maktabah al-Kaherah, 3/358]

Pendapat kedua: Yang masyhur adalah memadai dan dikenakan dam dan ini adalah pendapat Malik dan Abu Hanifah kecuali Abu Hanifah menambah sekiranya seseorang itu masih berada di Mekah perlu diulang tawafnya itu dan sekiranya sudah pulang, maka hendaklah membayar dam. [Al-Hawi al-Kabir. Dar al-Kutub al-‘Ilmiyyah, 4/151], [Al-Majmu’. Dar al-Fikr, 8/27].

Pendapat ketiga: hukumnya adalah memadai dan tidak dikenakan dam. Ini ialah pendapat Abu Bakar, mazhab Syaf’ie dan Ibn al-Munzir. Mereka beralasan dengan mengatakan Nabi SAW telah tawaf dalam keadaan menunggang.

Ibn al-Munzir berkata: “Tidak diterima pendapat seseorang setelah adanya perbuatan daripada Nabi SAW kerana Allah SWT telah perintahkan tawaf secara mutlak. Maka dengan cara mana sekalipun ianya memadai dan tidak harus taqyidkan yang mutlak tanpa dalil.” [Al-Mughni. Maktabah al-Kaherah, 3/358]

Tarjih

Setelah melihat ketiga-tiga pandangan di atas, kami cenderung kepada pendapat yang mengharuskannya selaras dengan mazhab Syafi’e, Ibn al-Munzir dan ramai lagi kerana nas yang sahih lagi sarih (jelas) menunjukkan kearah itu.

Walaupun begitu, beberapa kriteria perlu difahami dan diraikan:

  • Tawaf secara biasa (berjalan) jauh lebih afdhal (baik) dan aula (utama) kerana ia merupakan perbuatan Nabi SAW pada kebanyakan keadaan dan juga para Sahabat.
  • Raikan adab tawaf dengan sebaik mungkin.
  • Penuhi syarat-syarat tawaf agar tidak terbatal.
  • Jauhi dari riya’, ‘ujub dan niat bermegah ketika menggunakannya.
  • Jangan sesekali melanggar orang ramai atau menyakiti mereka.

Semoga dengan pencerahan ini dapat memberikan kefahaman sebaik mungkin mengenai hukum tawaf menggunakan segway / mini-segway

Akhukum fillah,

Datuk Dr. Zulkifli bin Mohamad al-Bakri
Mufti Wilayah Persekutuan
18 Zulkaedah 1436H bersamaan 2 September 2015

Sumber